29 Березня 2024, 16:23 | Реєстрація | Вхід
/ Solaris до 100-ліття Станіслава Лема | ТЕТРАМАТИКА - 12 Вересня 2021

Solaris до 100-ліття Станіслава Лема | ТЕТРАМАТИКА

Категорія: «Фестивалі»
Дата: 12 Вересня 2021 (Неділя)
Час: 18:00
Вартість: Безкоштовно
Місто: Львів
Місце: LEM Station
Адреса: вул. Дмитра Вітовського, 57
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 714


Solaris: V Міжнародний фестиваль аудіовізуального мистецтва ТЕТРАМАТИКА почнеться з програми до 100-ліття Станіслава Лема

V Міжнародний фестиваль аудіовізуального мистецтва ТЕТРАМАТИКА стартує у Львові 12 вересня (19:00) програмою Solaris: цикл перфомансів презентацій та лекцій, присвячених 100-річчю Станіслава Лема, фантаста і футуролога, що народився й здобув освіту у Львові. Координатор програми — Марек Холонєвський (Польща), новатор європейського медіаарту, президент Міжнародної конфедерації електроакустичної музики CIME / ICEM. 

Програма Solaris завершує низку міських подій 12 вересня приурочених до святкування у Львові 100-річчя Станіслава Лема і одночасно є прологом продовження перформансів, присвячених лемівському ювілею в рамках Фестивалю AudioArt в Кракові. 


Загалом цьогорічний Фестиваль ТЕТРАМАТИКА триватиме до 17 жовтня; основна локація фестивалю (до 30 вересня) — LEM Station, інноваційний креативний центр, що постає на місці старовинного трамвайного депо. Вхід на всі події вільний. Організатори проєкту — мистецька об’єднання НУРТ. Цьогоріч проєкт реалізовується за підтримки Українського культурного фонду. За оновленнями програми можна стежити на фейсбук-сторінці та на сайті.

Цьогорічна тема ТЕТРАМАТИКИ, Технології і Чуттєве, розвиває тему попереднього фестивалю (2019) — людський чинник у технології, Human Aspect. 

«Коли ми чуємо Лем,  думаємо про фантастачні оповідання, — говорить співкуратор фестивалю Остап Мануляк. — Він — письменник-фантаст. Але якщо починаємо читати твори Лема, розуміємо, що часто він сприймає дуже багато речей з таким примруженням ока — для творчості Лема дуже важливою є іронія, самоіронія, яка безпосередньо випливає з емоційного сприйняття світу. Відповідно ми подумали, що було би справді фантастично зробити на початок фестивалю проєкт, який би показував один з аспектів тематики фестивалю — "Технології та чуттєве", — і був би своєрідною даниною пам'яті Станіслава Лема, який народився у Львові»

Межа людського і технологічного, що так цікавила Станіслава Лема, виявляється у наші часи ще більш плинною, аніж у добі написання «Футурологічного конгресу» та «Summa Technologiae», говорять автори проєкту. 

Дослідження цієї межі у мистецтві, промацування її у контакті творців, відгукується тепер майже кожному і кожній — бо ґаджети справді стали частиною нас. Півтора роки соціальної дистанції і віддаленої комунікації тільки посилили пошуки «нової близькості», і саме мистецькі експерименти на межі жанрів та медіумів можуть підказати нам тут наступний крок на шляху втримання присутності людського, гуманістичного навіть у цифровому світі.

«З одного боку, творці та мислителі розглядають технології як бар’єр для нашого повноцінного спілкування. Екран комп’ютера, який діти намагаються обійняти, коли на ньому під час відеодзвінка з’являється їхня бабуся, як пишуть Марліс де Мунк і Паскаль Ґілен, і маловартісна субститутність такого спілкування, — швидко їх розчаровує. Ендрю М. Кокс пише про колапс цифрових технологій перед "цінністю та змістом у щоденному, матеріальному, втіленому світі” . З іншого боку, Бруно Латур і послідовники акторно-мережевої теорії звертають увагу на те, що технології є активними учасниками соціальних стосунків. Багато з нас описують процеси, які відбуваються в нашому організмі (особливо когнітивні процеси), базуючись на будові комп’ютерів. Ми вже звично говоримо про наш мозок як про хард-диск чи оперативну пам’ять», — йдеться в кураторському тексті проєкту. 

Мистецькі твори та практики, що їх з 2013 року послідовно презентує в Україні фестиваль ТЕТРАМАТИКА, працюють принципово у полі експерименту: випробовують межі можливостей мистецтва у співдії з високими технологіями. 

Фестиваль зосереджений на мистецтві мультимедійному та інтерактивному. У його фокусі — новітні технології та мультидисциплінарні практики, розкриття потенціалу застосування ІТ в мистецтві, твори, де в одній презентаційній площині переплітаються звук/музика, відео/анімація, зображення, текст. Самі творці такого мистецтва також існують на межі часом дуже різних світів. 

Участь у фестивалі беруть митці з України, Австрії, Болгарії, Греції, Кіпру, Кореї, Польщі, США, Тайваню, Туреччини та Франції. Чи готові ми інакше дивитись на взаємодію технологій і людської чуттєвості після року вимушеного соціального дистанціювання — розібратися з цим та іншими питаннями разом і запрошують учасники/ці й автори вже п’ятого міжнародного фестивалю аудіовізуальних мистецтв ТЕТРАМАТИКА.

Партнери проєкту: Lem Station, Центр міської історії, Сенсотека, "Львів — місто літератури ЮНЕСКО" (Lviv City of Literature)Студія EESEM ЛНМА імені М.В.Лисенка, Кафедра Актуальні мистецькі практики ЛНАМ, Студія електроакустичної музики Краківської музичної академії, Французький Інститут, Австрійська програма академічних обмінів OeAD, Фестиваль AudioArt, місто Краків. PR-партнер — агенція PR agency "Bagels&Letters".

Сайт фестивалю: http://www.tetramatyka.org.ua/home

Сторінка фестивалю у Facebook: https://www.facebook.com/tetramatyka/


0 коментарів

Залишити коментар

avatar