20 Квітня 2024, 02:59 | Реєстрація | Вхід
/ Фокусна програма 26 BookForum у Львові: Заходи - 22 Вересня 2019

Фокусна програма 26 BookForum у Львові: Заходи

Категорія: «Події»
Дата: 22 Вересня 2019 (Неділя)
Час: 14:00
Вартість: безкоштовно
Місто: Львів
Місце: Кінотеатр «Коперник»
Адреса: вул. Миколая Коперника вулиця, 9
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 3314


З 18 до 22 вересня 2019 року у понад 40 локаціях Львова пройде 26 BookForum. Цьогорічна програма фестивалю складатиметься із щонайменше 26 тематичних кластерів і спецпроектів. 

Фокусна тема 26 BookForum: «Приналежність»

Кураторки: Ганна Улюра, Поліна Городиська (ULC)

Концепція приналежності має два визначні – ідеологічно, політично, культурно – ракурси. По-перше, це благодать приналежності. Коли причетність людини до чогось більшого за людину (до Великого наративу, до колективу тощо), сприймається як дар і оцінюється в системі рівноцінних дарів. Ми – це то, що ми отримали від інших і віддали їм навзаєм. По-друге, приналежність розглядається як вольовий акт. Точніше, як симетрична робота відповідальності і свободи волі. Ми самі обираємо, ким і чим бути, та готові до наслідків цього вибору. Сьогодні в Україні очевидно важніше обговорити другий аспект приналежності: відповідальність плюс свобода волі, обговорити щодо індивідуального буття і життя спільноти. 


Фокусна програма передбачає 7 подій різних форматів (дискусія, подіумна розмова, відкрита розмова, круглий стіл тощо). Публічні заходи згруповані за трьома тематичними блоками – медіа (І), література (ІІ),  спільнота (ІІІ).

І. Медіа

Ресурси, які формують суспільну думку, одночасно є і ресурсами, які її контролюють. Залучення в ситуації контролю, залучення людей і спільнот в дисциплінарні відносини є потужним інструментом (само)ідентифікації. В першому блоці подій наголос планується саме на процесах ідеологічного і культурного виробництва, який залучає якнайширшу аудиторію. Як в таких процесах розподіляються ролі агентів впливу і об’єктів впливу? Чи завжди ці «амплуа» збігаються з нагальними потребами споживача культури та ідеології?

1. Соціальна і моральна паніка: кому яка з того користь. 
19 вересня, 14:30-15:45. Модерує: Лариса Денисенко
Учасники: Вадим Карп'як, Оксана Забужко, Борис Херсонський

2. Мистецтво соціальної дії: межі «запиту» і «кон’юктури».
19 вересня, 16:30-17:45. Модерує: Анастасія Платонова
Учасники: Ярослава Кравченко, Ольга Балашова, Олександра Коваль


ІІ. Література

Комфортний аспект приналежності – це думка про емоційну обслугованність кожного члена спільноти. Емоційний капітал функціонує нині за зразком фінансових потоків: дебет–кредит – це по суті синоніми емпатії–ізоляції. Галузь, яка може забезпечити споживачу бодай ілюзію стабілізованого ринку емоцій, – це література.  Культурне споживання – рідкісної потужності емоційний тренажер, потенції якого в ідеалі і розвиває література, пропонуючи ті чи інші пріоритетні на часі рольові моделі і комунікативні сценарії. Зрештою, це питання про цінності, точніше: ціннісні відгуки, які є спільними для певної групи людей. Аспект цієї групи подій припадає на питання: чому знову актуалізувалася думка, що мистецтво має чомусь учити? 

1. Вчимося бути: доцільно оформлений досвід Іншого в дитячій літературі.
20 вересня, 14:00-15:15. Модерує: Тетяна Стус
Учасники: Ольга Купріян, Володимр Аренєв, Юлія Козловець, Андрій Лесів, Романа Романишин, Міра Київська

2. Як трансплантувати чужий досвід і не померти від больового шоку: культурний  переклад.
20 вересня, 15:30-16:15. Модерує: Роксоляна Свято
Учасники: Катерина Калитко, Сергій Жадан, Оксана Луцишина, Ян Вагнер


ІІІ. Спільнота

Ідея приналежності як вольового вибору працює на всіх рівнях формування спільноти: від родини (ідея «міської родини») до нації (концепція «політичної нації»). Важливим стає саме ідеологема, навколо якої групується колектив (в ідеалі) однодумців. Історія спільнот – це завжди історія Великих ідей і Великих Наративів. Практики, які супроводжують формування уявних спільнот навколо визначних ідеологем, завжди є різновекторними і амбівалентними. Іншування є актом позитивної дискримінація так само, як і проявом шовінізму. Практики знецінення мають потенціал мотивувати до продуктивної діяльності. Сума цих процесів – у всій її неоднозначності – міняє наше уявлення про гуманізм і про людину. Якщо про постлюдину говорять давно, то нині уже фіксуємо конкретні практики гуманістичних трансформацій. Як мінятимуться причини і наслідки іншування, якщо Інший не є людиною, але і Чужим уже теж не є?    

1. Уявні спільноти: від Робінзона до Дарвіна і далі вглиб. 
20 вересня, 17:30-19:00. Модерує: Олексій Сігов
Учасники: Ольга Муха, Ганна Улюра, Алім Алієв

2. «Ти мені довіряєш?»: коли виникає довіра в спільнотах і як ми її втрачаємо
21 вересня, 16:00-17:15. Модерує: Андрій Курков
Учасники: Ігор Померанцев, Дорж Бату, Войцех Яґельський

3. «Люди є? А якщо знайду?»: постугманізм як практики.
22 вересня, 14:00-15:15. Модерує: Віра Балдинюк
Учасники: Маріам Петросян, Олександр Михед, Тарас Лютий

Львів, Кінотеатр «Коперник», вул. Миколая Коперника вулиця, 9, GoogleMap

Програма 26 BookForum: https://bookforum.ua/events/
Подія 26 BookForum у Facebook: http://facebook.com/events/814999558842908/


0 коментарів

Залишити коментар

avatar